dinsdag 31 maart 2020

Wist je datje?

Hallo meisjes en jongens,

Wat leuk dat het lezen 'fun' begint te worden aan jullie reacties te zien. Inderdaad, dat kon ik ook nog genoteerd hebben in mijn blog. Je kunt boeken reserveren bij de bieb via de telefoon of het internet. Dus jullie gaan voorlopig niet zonder leesboeken vallen.

Wat de bijen betreft. Ze hebben even tijd nodig om de mooie bijenhotelletjes te vinden. Het komt wel. Top!


* de juf veel aan jullie denkt

* iedereen van klas 4B hun uiterste best doet om aan thuiswerk te doen

* zich houden aan de afspraken en regels wel nut heeft zoals onze minister Maggie De Block zei:       'Blijf in uw kot' https://www.youtube.com/watch?v=Idc2mkS-QLk
De juf heeft het in de klas ook vaak over het houden aan regels en afspraken. Je ziet maar. Ik doe/zeg niet zomaar iets.👌

* 4B in week 1 en 2 al 18 233 oefeningen correct hebben gemaakt. Top!! Op naar de 20 000! Hallelujah!

* al onze huisdieren ook extra verwend mogen worden door een knuffel, spelmoment, voorleesmoment van jou,... . Ze voelen zich ook anders dan anders. Opeens is iedereen van het gezin 24/24 uur thuis. Gedragen jullie je een beetje anders. Ze hebben hier extra voelsprieten voor. Ze vragen niet veel, alleen wat veiligheid en liefde van jullie allen. Ze geven dit ook met plezier terug.

* je tijdens het aan huis zitten, je veel nieuwe dingen leert over jezelf. Gebruik hiervoor al je zintuigen nl. je oren, je mond, je ogen, je huid (tast) en je neus.

* er veel mensen een teddybeer voor hun raam hebben geplaatst. Een creatieve mama heeft dit ontdekt en op Facebook geplaatst. Ze kreeg haar kinderen niet meer zo goed aan het wandelen. Dus vroeg ze aan de buren via Facebook om enkele teddyberen te plaatsen voor hun raam. Op die manier kon het gezin een leuke wandeling maken door op zoek te gaan naar teddyberen. Kennen jullie het mooie boek ' We gaan op berenjacht?' Ik speelde dit vroeger graag toen ik bij de KLJ (= de katholieke landelijke jeugd.) was. Dit was een ander woord voor de Scouts of Chiro.

* ik veel mooie dingen om me heen zie: 

- kinderen die de auto van de ouders wassen
- geleverd hout voor de houtkachel spontaan door de kinderen naar achter in de tuin gebracht wordt
- er worden zelfgemaakte kaartjes in de brievenbussen van de grootouders gestoken
- mooie boodschappen voor de zorgverleners aan het raam gehangen zijn
- er worden boodschappen (voeding) voor risicogroepen gedaan en deze aan de voordeur geplaatst
- .....

* we verbonden zijn met elkaar zonder dat we het goed beseffen. Dat is toch een heerlijk gevoel!

* Moeder Aarde het heerlijk vindt dat de mensen thuis blijven. Er is veel minder luchtvervuiling, de planten en dieren kunnen zich eens rustig veilig bewegen, .. . Dit is een aandachtspunt voor IEDEREEN in de wereld. Hoe kunnen we beter zorg dragen voor Moeder Aarde? Zij zorgt voor ons bestaan. We hebben elkaar broodnodig. Dat ervaren we nu wel met het coronavirus.
Ik heb vele slimpies in mijn klas. Zij kunnen me wel goede ideeën aanreiken.

* er nog veel 'Wist je datjes' zijn, maar dan wordt mijn tekst een beetje te lang. Dat is dan voor een andere keer

Tot morgen reisgenoten



maandag 30 maart 2020

Het plezier ontdekken van het lezen

Hallo meisjes en jongens,

Hier ben ik weer!
Wat fijn dat jullie actief een reactie schrijven op de blog. Bij Birthe lukte het niet om via de blog te reageren , dus deed ze een mailtje. Ook leuk !! Dit doet de juf deugd. Dan voel ik jullie een beetje dichter bij mij. 💓
Bedankt voor de fijne reacties voor mijn hondje Senna. Ik heb ze tegen haar gezegd. Ze zei 'WAF' = bedankt.
Ook vind ik het fijn dat Thorben en Luc aan de bijen denken. Blijf dit doen, jongens. Ik geloof er ook in dat nog meerdere leerlingen van 4B zorg dragen voor de natuur en Moeder Aarde. Laat je maar eens horen via reacties. Dit zeg ik ook bijna dagelijks: ik BEN er voor IEDEREEN!!

Nu naar de orde van de dag:

Ik hoor al wat kinderen zuchten. Wat is daar in hemelsnaam fijn aan! Ik vind lezen niet gemakkelijk, saai, ... . Alles wat niet zo gemakkelijk gaat, is een hele karwei. Maar je kan het altijd blijven proberen. Jullie weten wat ik altijd in de klas zeg: we zijn hier om te oefenen en te leren. Nu zijn jullie natuurlijk thuis, maar het komt op hetzelfde neer. Gewoon je blijven inzetten! De aanhouder wint. Ik geloof erin.

Je moet je voorstellen dat lezen altijd nieuwe avonturen brengt. Je reist de hele wereld, het heelal, fantasieland, ... af. Je hebt het geluk om overal het hoofdpersonage te zijn. Wat een geluksvogels zijn jullie! Je moet het alleen toelaten voor jezelf.


Hoe kan het lezen je meer gaan boeien? Ik geef je enkele tips: 

- Lees een boek waar je interesse naar uit gaat
- Je moet niet enkel een leesboek nemen. Een leuk moppenboek, stripverhaal, reisbrochure, krant, stripverhaal,een leuk verhaal op je Ipad ... is ook helemaal oké.
- Lees samen. Kies een leespartner in huis. Nu heb je keuze genoeg. 😀 Zoek een gezellig, rustig plekje. Lees elk een alinea. (= het tekstgedeelte tussen 2 inspringingen of tussen 2 regels wit). Gezellig!!

Juf Noëmi had ook iets leuks gevonden op het internet. Als de boekenkast op Bingel uitgelezen is, kan je nog altijd bij Bol.com luisterboeken bestellen voor maar 0,1 eurocent per 10 boeken. Kijk maar eens met je ouders of dit iets voor jou kan zijn.

Veel leesplezier en tot morgen reisgenoten!
Juf Martine

vrijdag 27 maart 2020

Happy Birthday!

Hallo jongens en meisjes,




Vandaag is mijn hondje Senna 2 jaar geworden. Net zoals de meeste jarigen is ze natuurlijk extra verwend. We hebben voor haar gezongen, leuke spelletjes in de tuin gespeeld en een extra portie lekker rauw, gezond vlees voor honden gegeven.
Ze vond dit allemaal heerlijk. Op dit moment ligt ze heerlijk op de mat in de zon te relaxen. Daar kunnen we allemaal nog iets van leren. Sommige mensen zullen denken 'het is maar een hond.' Maar voor ons is ze een deel van het gezin. Het is een heerlijke energie in huis. De jongens en meisjes van de klas die ook huisdieren hebben, herkennen dit vast wel.

Met dit berichtje wil ik graag de ouders, grootouders, familieleden of vrienden van mijn leerlingen die vandaag ook jarig zijn 'een dikke proficiat wensen'. Wanneer jullie me in de klas op de hoogte stellen dat er iemand jarig is, kleef ik altijd een sticker in de agenda. Nu doe ik het via de blog. Jullie brengen de felicitaties maar over.


Feedback reacties: 
Marie, we kijken alvast uit naar je spreekbeurt over je shetlandpony.

De mooiste jaren van het leven beginnen elk jaar opnieuw.

Reisgenoten tot maandag 
Juf Martine


donderdag 26 maart 2020

Het is lente! Tijd voor de wilde bijen!


Hallo jongens en meisjes,

Maandag heb ik heerlijk in mijn tuin gewerkt. Ja, 'werken' noem ik dat niet. Ik geniet daarvan en kom ervan tot rust. Genietend van het zonnetje en de onkruidjes kom ik ineens mooie bijtjes tegen. Ze zijn terug wakker en hebben er heel veel zin in om alles te bestuiven. We hebben de bijen broodnodig. Zij zorgen voor ons eten op tafel, niet letterlijk maar figuurlijk natuurlijk. Het was een prachtig zicht. We hebben onze planten en bloemen gedurende verschillende jaren zorgvuldig aangeplant opdat elk diertje wel een pleziertje in onze tuin heeft nl. voor de vogels, bijen, andere insecten,... . Ik zie dat het nu begint op te brengen. Onze wilde bloementuin begint ook stilaan te ontwaken, net als onze krentenboom midden i ons gazon die mooie bloesem op heeft. De wilde bijen kunnen alvast hun winterhonger een beetje stillen in onze tuin.
Maar onze tuin is natuurlijk niet alleen voldoende. Het zou fijn zijn als iedereen iets probeert te betekenen en te doen voor de natuur. Je doet natuurlijk iets wat voor jezelf en je gezin kan. 

P.S. Indien je een woord niet begrijpt in mijn teksten. Jullie weten nu hoe je iets moet opzoeken in een woordenboek of online. (geziene leerstof 👍)

Een groene: ‘Wist je dat?’ tip: wilde bijen op de speelplaats of in de tuin

(Dit is een artikel van het Provinciaal Natuurcentrum waar onze school mee samenwerkt. We zijn per slot van rekening al meer dan 15 jaar MOS-school.
Ook in corona-tijden delen we een tip om de speelplaats natuurlijker in te richten. De kans is groot dat je hem niet meteen kan toepassen op de speelplaats aangezien we nu moeten thuis blijven, maar je kan hem misschien wel  toepassen in eigen tuin? Want wie een tuin heeft, kan met deze tips ook thuis aan de slag. Een ideale manier om tot rust te komen en te genieten van wat de natuur ons biedt. Zeker als we ons moeten isoleren, geeft een bloemrijke en bijvriendelijke tuin de nodige mentale zuurstof.

Wilde bijen

In maart worden de wilde bijen actief. Wist je dat er zo’n 350 soorten wilde bijen leven in België? In tegenstelling tot de honingbij leven die alleen of ‘solitair’ en steken ze niet. Elke wilde bijensoort heeft zo zijn eigen vliegperiode, zodat er verschillende soorten actief zijn van maart tot september.
Net als honingbijen zijn wilde bijen superbelangrijk voor de bestuiving van planten in de natuur én de landbouw. 80% van onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Blije bijen op de speelplaats/ in de tuin of op je balkon

Wilde bijen zoeken kleine holtes om hun eitjes te leggen. Dat kan boven de grond zijn, zoals in oude boomstammen, of onder de grond. Hoe meer nestgelegenheid er is in je tuin of op je speelplaats, hoe meer bijen je aantrekt.

Bijen observeren dankzij een bijenhotel

Met een bijenhotel breng je wilde bijen (geen honingbijen of wespen) letterlijk dichterbij. Zo kan je ze makkelijk observeren, wat op zich al een top natuurbeleving is. Weet wel dat een bijenhotel maar geschikt is voor een minderheid aan soorten. Met een bijenhotel zal je vooral de gehoornde en de rosse metselbij aantrekken in de maand maart.
Doe-tips:
·        Een bijenhotel maken met kinderen kan een prima techniekactiviteit zijn. Maak een bijenhotel niet te groot en vervang het na een paar jaar. Meestal zijn alle gaatjes verstopt en aangetast door parasieten en ziekmakers.
Natuurpunt maakte een handige handleiding om zelf aan de slag te gaan.
·        Heb je al een bijenhotel? Of heb je er net eentje gemaakt? Bekijk dan samen met je kinderen welke wilde bijen je hotel bezoeken. Heb je er misschien zelfs verschillende hangen? Dan kan je ook onderzoeken welke kastjes het populairst zijn. Zou dit te maken hebben met de plaats waar de kastjes hangen, of met de verschillende modelletjes? 

Bijen in de grond

80% van de wilde bijensoorten behoren tot de zogenaamde grondbewonende soorten. Die kan je verwennen met ‘blote’ grond op een zonnig plekje, een talud of stapelmuurtje. Ook moestuinpaadjes en -bakken worden gebruikt als nestplaats.

Geen Bed zonder breakfast/ B&B (een gasthuis/ chambre d’hôtes/gästehaus in andere talen)

Maar bijen help je vooral met bloemen! Kies voor bomen, struiken en bloemen die nectar bieden (brandstof voor de volwassen bijen) en stuifmeel (bouwstof voor de bijenlarven). Via deze leuke link vind je een overzicht van goede bijenplanten, hoe je een bijenhotel kunt maken en interessante weetjes. Indien je een plantje of bloemenzaad wenst, kan je altijd online bestellen.

Feedback op de reacties:
Marie, je mag je spreekbeurt zeker komen presenteren als we samen terug op school zijn. Kan je ons al verklappen waar het over gaat? Dan kunnen we ons extra verheugen.

De bijen zoemen rond hun woning
en werken aan een nijver plan,
zij zorgen voor de zoete honing,
wij maken er een potje van.

Toon Hermans


Tot morgen reisgenoten
Juf Martine



woensdag 25 maart 2020

Blijf bewegen!

Hallo jongens en meisjes,

Even een update over de Bingeltaken. Vandaag heb ik gezien dat jullie samen 523/1554 oefeningen gemaakt hebben. Dat is 1/3 van het geheel. Dit is al een goede start. Maar denk eraan om je taken goed te verdelen over de week.

Er zijn enkele leerlingen die het Bingeleiland nog niet ontdekt hebben. Ga het eens zoeken! Verlies je kostbare tijd niet.

Het is heel belangrijk om goed te blijven bewegen. Ik merk het alleszins. Zoals jullie weten, ben ik meestal met mijn fiets onderweg, geef 'normaal' de hele dag les aan jullie (veel beweging) en maak ik samen met mijn man en onze hond vele lange wandelingen.
Dit is nu niet meer zo gemakkelijk. Je mag wel in je tuin of in de buurt van je huis wandelen.
Maar dit is niet hetzelfde.
Daarom heb ik een leuke work-out voor jullie gevonden.
Het komt van MOEV 'Zet je school in beweging'. Deze organisatie heeft onze activiteit eind oktober 2019 ' Alles met de bal' in de Sportoase verzorgd.

De Megamaf MOEV? #MOEVinuwkot 


Ook thuis kunnen we dansen! 
Dansen geeft een mentale boost. 

Via deze link kan je eens goed bewegen. Geef jullie maar eens goed!



Het leven is als een regenboog. Je hebt de zon én de regen nodig om de kleuren te kunnen zien.


Reisgenoten tot morgen     

Juf Martine




dinsdag 24 maart 2020

Dagplanning




Hallo jongens en meisjes,

Via enkele mailtjes heb ik vernomen dat de huiswerktaken best wel overweldigend zijn. Ik kan dit begrijpen, maar geen nood. Met een goede dagplanning (onze planmakers: die weten al hoe het moet) lukt het stap voor stap wel. Als je elke dag iets doet, ben je klaar om de volgende taken te ontvangen.
Eerst en vooral: Relax en goed blijven ademen!! Denk aan je kikkermoment. Niet vergeten!
Ik heb een dagplanning in elkaar gestoken waar er aandacht is voor: leren, spelen en rust. Misschien is dit voor je gezin en jezelf wel handig. Je kan deze uitprinten of overschrijven en op de frigo/prikbord hangen. In onze klas werken we ook met een dagverloop. Dit geeft stabiliteit en rust. Met de planning weet je hoe je dag eruit gaat zien. (P.S.: de tekeningen van de ochtend willen niet in mijn vakje. Na een uur heb ik het opgegeven. Maar ik zal verder spitten. 👍)
Je kan de dagplanning nog ‘pimpen’ of aanpassen naar jullie smaak en uur regelingen!

Dagplanning

Wat


7.30 – 8.30
                               

Opstaan, aankleden en ontbijten

8.30 – 9.00

  
Opruimen, schoolspullen klaarleggen op je kamer of elders waar is afgesproken


9.00 – 11.00
  

Schoolwerk, digitale lessen = Bingel , geen sociale media

11.00 – 11.15
 
Pauze, schermtijd, tussendoortje

11.15 – 12.45

Schoolwerk, digitale lessen = Bingel , geen sociale media
12.45 – 13.30
  

Lunch, schermtijd (na de lunch)


13.30 – 15.00

   
Sporten, wandelen, stuk fietsen. (Let op! Dit doe je alleen. Neem afstand als je iemand tegenkomt.)

15.00 – 17.00

Schoolwerk, digitale lessen = Bingel , geen sociale media


17.00 – 17.30

Spullen klaarleggen voor volgende dag, opruimen

17.30 – 18.30
  
Diner, opruimen, afwassen


18.30 – 21.00




Schermtijd, spelletje, televisie kijken, samen lezen of zelf lezen, yoga, muziek beluisteren enz.


21.00

bedtijd



Leven is al een trampoline. Je veert terug na iedere tegenslag.
Reisgenoten tot morgen      
Juf Martine

maandag 23 maart 2020

Startpunt blog


Hallo jongens en  meisjes,

Het coronavirus is me wat, hé. Een dikke week geleden waren we nog druk bezig in de klas. Nu moeten we creatiever zijn om met elkaar verbonden te blijven. Maar onze klas kennende, gaat dat zeker lukken.
Jullie zullen het geloven of niet, maar de juf is deze keer blij dat de computer en het internet bestaat. Ja, ja, hoor ik mijn jongens en meisjes al gniffelen!! Die juf toch!!😊
Anders kon ik geen berichtje schrijven op mijn klasblog.
Het is best wel spannend voor mij. Een blog schrijven en maken is helemaal nieuw voor mij. Zo zie je maar. Het is niet alleen voor jou spannend.

Ik wil graag met de klas een virtuele reis maken. Elke dag ( in de voormiddag) post ik ofwel een berichtje, een link, een ideetje, enkele foto’s,… . Jullie kunnen reageren op mijn blog. Het zou wel fijn zijn om lieve, gezellige, leuke, grappige dingen te ontvangen.  Dit zorgt voor een goed gevoel.


Niet elke dag zal misschien goed zijn, maar er zit wel iets goeds in iedere dag.

Reisgenoten tot morgen  
Juf Martine