donderdag 26 maart 2020

Het is lente! Tijd voor de wilde bijen!


Hallo jongens en meisjes,

Maandag heb ik heerlijk in mijn tuin gewerkt. Ja, 'werken' noem ik dat niet. Ik geniet daarvan en kom ervan tot rust. Genietend van het zonnetje en de onkruidjes kom ik ineens mooie bijtjes tegen. Ze zijn terug wakker en hebben er heel veel zin in om alles te bestuiven. We hebben de bijen broodnodig. Zij zorgen voor ons eten op tafel, niet letterlijk maar figuurlijk natuurlijk. Het was een prachtig zicht. We hebben onze planten en bloemen gedurende verschillende jaren zorgvuldig aangeplant opdat elk diertje wel een pleziertje in onze tuin heeft nl. voor de vogels, bijen, andere insecten,... . Ik zie dat het nu begint op te brengen. Onze wilde bloementuin begint ook stilaan te ontwaken, net als onze krentenboom midden i ons gazon die mooie bloesem op heeft. De wilde bijen kunnen alvast hun winterhonger een beetje stillen in onze tuin.
Maar onze tuin is natuurlijk niet alleen voldoende. Het zou fijn zijn als iedereen iets probeert te betekenen en te doen voor de natuur. Je doet natuurlijk iets wat voor jezelf en je gezin kan. 

P.S. Indien je een woord niet begrijpt in mijn teksten. Jullie weten nu hoe je iets moet opzoeken in een woordenboek of online. (geziene leerstof 👍)

Een groene: ‘Wist je dat?’ tip: wilde bijen op de speelplaats of in de tuin

(Dit is een artikel van het Provinciaal Natuurcentrum waar onze school mee samenwerkt. We zijn per slot van rekening al meer dan 15 jaar MOS-school.
Ook in corona-tijden delen we een tip om de speelplaats natuurlijker in te richten. De kans is groot dat je hem niet meteen kan toepassen op de speelplaats aangezien we nu moeten thuis blijven, maar je kan hem misschien wel  toepassen in eigen tuin? Want wie een tuin heeft, kan met deze tips ook thuis aan de slag. Een ideale manier om tot rust te komen en te genieten van wat de natuur ons biedt. Zeker als we ons moeten isoleren, geeft een bloemrijke en bijvriendelijke tuin de nodige mentale zuurstof.

Wilde bijen

In maart worden de wilde bijen actief. Wist je dat er zo’n 350 soorten wilde bijen leven in België? In tegenstelling tot de honingbij leven die alleen of ‘solitair’ en steken ze niet. Elke wilde bijensoort heeft zo zijn eigen vliegperiode, zodat er verschillende soorten actief zijn van maart tot september.
Net als honingbijen zijn wilde bijen superbelangrijk voor de bestuiving van planten in de natuur én de landbouw. 80% van onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Blije bijen op de speelplaats/ in de tuin of op je balkon

Wilde bijen zoeken kleine holtes om hun eitjes te leggen. Dat kan boven de grond zijn, zoals in oude boomstammen, of onder de grond. Hoe meer nestgelegenheid er is in je tuin of op je speelplaats, hoe meer bijen je aantrekt.

Bijen observeren dankzij een bijenhotel

Met een bijenhotel breng je wilde bijen (geen honingbijen of wespen) letterlijk dichterbij. Zo kan je ze makkelijk observeren, wat op zich al een top natuurbeleving is. Weet wel dat een bijenhotel maar geschikt is voor een minderheid aan soorten. Met een bijenhotel zal je vooral de gehoornde en de rosse metselbij aantrekken in de maand maart.
Doe-tips:
·        Een bijenhotel maken met kinderen kan een prima techniekactiviteit zijn. Maak een bijenhotel niet te groot en vervang het na een paar jaar. Meestal zijn alle gaatjes verstopt en aangetast door parasieten en ziekmakers.
Natuurpunt maakte een handige handleiding om zelf aan de slag te gaan.
·        Heb je al een bijenhotel? Of heb je er net eentje gemaakt? Bekijk dan samen met je kinderen welke wilde bijen je hotel bezoeken. Heb je er misschien zelfs verschillende hangen? Dan kan je ook onderzoeken welke kastjes het populairst zijn. Zou dit te maken hebben met de plaats waar de kastjes hangen, of met de verschillende modelletjes? 

Bijen in de grond

80% van de wilde bijensoorten behoren tot de zogenaamde grondbewonende soorten. Die kan je verwennen met ‘blote’ grond op een zonnig plekje, een talud of stapelmuurtje. Ook moestuinpaadjes en -bakken worden gebruikt als nestplaats.

Geen Bed zonder breakfast/ B&B (een gasthuis/ chambre d’hôtes/gästehaus in andere talen)

Maar bijen help je vooral met bloemen! Kies voor bomen, struiken en bloemen die nectar bieden (brandstof voor de volwassen bijen) en stuifmeel (bouwstof voor de bijenlarven). Via deze leuke link vind je een overzicht van goede bijenplanten, hoe je een bijenhotel kunt maken en interessante weetjes. Indien je een plantje of bloemenzaad wenst, kan je altijd online bestellen.

Feedback op de reacties:
Marie, je mag je spreekbeurt zeker komen presenteren als we samen terug op school zijn. Kan je ons al verklappen waar het over gaat? Dan kunnen we ons extra verheugen.

De bijen zoemen rond hun woning
en werken aan een nijver plan,
zij zorgen voor de zoete honing,
wij maken er een potje van.

Toon Hermans


Tot morgen reisgenoten
Juf Martine



8 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi Senni, ik had gevraagd of ik een spreekbeurt mocht geven als we weer op school zijn. De juf vraagt over wat. Over chetlandponys. Groetjes, Marie

      Verwijderen
  2. Ik heb een hommel een bloem gegeven onder het wandelen liefs Luc🤗🤗

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben een bijenhotel in de tuin, er zijn al heel wat bijen aan het rond zoemen. We hebben ook veel planten in de tuin die vlibders heel leuk vinden. groetjes thorben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een krentenboom ziet er mooi uit. Ik heb het opgezocht op internet.

      Verwijderen
    2. en ik hoop dat er weer vogeltjes gaan groeien in ons vogelnestje. Vorig jaar wel.

      Verwijderen
  4. Ik heb ook een bijenhotel in onze tuin. Maar ik heb nog geen bijen gezien. Groetjes Brecht

    BeantwoordenVerwijderen